Burdur’un en eski çeşmeleri şunlardır:
Sebilhane adı ile de anılan Pazaryeri Çeşmesi(1723)
Kuyu Mahallesindeki Sahin Sokağı Çeşmesi(1862)
Hacı Ömer Mahallesindeki Çeşme (tarihsiz)
Recep Mahallesi Cami Sokağındaki çeşme(1865)
Özgür Mahallesindeki Cümbüşlü Çeşme(1839)
Uzun Çarşıdaki Kahvehane Çeşmesi (1921)
Kuyu Mahallesindeki Sahin Sokağındaki Çeşme(1927)
İstasyon karşısındaki Cadde Çeşmesi(1649)
Pazar Mahallesi Özdemir Sokağındaki Çeşme (1829-1830)
Üçdibek Mahallesi Çay kıyısındaki çeşme(1902)
Çeşme damı Çeşmesi
Zincirli kapı Çeşmesi
İsliler Çeşmesi
Çeşmedamı Çeşmesi
Burdur merkez Çeşmedamı Mahallesi Alimoğlu Sokak'ta bulunmaktadır. Kitabesinden Yavuz Sultan Selim’in kardeşi Şehzade Korkut’un Antalya, Burdur dolaylarında vali olduğu sırada hekimi Ali bin Hamza tarafından H. 940 senesinde yaptırıldığı anlaşılıyor. Çeşme; Çeşmedamı Mescidi olarak bilinen ve 1971 depreminde tamamen yıkılan mescidin duvarına bitişiktir. Kesme taşlarla inşa edilmiştir. Yalak ve muslukları sonradan değiştirilmiştir. Muslukların hemen üstünden demir kapıyla kapalı depo kısmına girilir. Tam cephede ise mermer küçük kitabesi vardır.
Zincirli Kapı Çeşmesi
Burdur merkez Yeni Hamam Caddesi'nde bulunmaktadır.Dikdörtgen planlı köfeki taşı ve horasan ile yapılmış içeride tonoz kemerli, Dışarıda düz dam örtülüdür. Esas cephe güneye bakıyor. Taşlar özenle işlenmiş yuvarlak kemerli niş içerisinde musluğu önünde taştan oyma yalağı vardır. Üst kısmı aynalarda kabartma rozet motifi simetrik olarak süslü bir çerçeve içine yerleştirilmiştir.
İsliler Çeşmesi
Burdur Merkez, İnönü Mah. (Hacı Ömer Mah.) Yeni Hamam Caddesi üzerinde dikdörtgen prizma yöresel ismiyle kurna taşından yapılmış caddeye bakan cephesinde oyuklar halinde çerçeve içine alınmak suretiyle süsleme yapılmıştır.Beyaz mermerden iki satırlık bir beyit bulunan tarih belirtilmemiş bir kitabesi vardır.Kitabe altında beyaz mermerden su içme kabının konduğu çıkıntı ve niş yapılmış, önünde kesme taştan bir yalağı bulunan çeşmenin güneydoğusunda 4m. mesafede en az 2m. kadar düşük kodda bir sarnıç bulunan İsliler Çeşmesi diye bilinen Geç Osmanlı Dönemi XIX yy. ait bir çeşmedir.
Hacı Mehmet Çeşmesi
Burdur Merkez Kışla mahallesi içinde Mehmet Ali ÇOŞKUN’a ait evin önünde armudî kemerli çeşmenin kemerinin altında iki satır Arap alfabesiyle yazılmış kitabesi ve aşınmadan dolayı okunamayan tarih bulunmaktadır. Önünde çeşme yalağı ve üzerinde iki ayrı akarı olan, arkasında bir açıklıktan görülebilir tonozlu sarnıcı vardır.
Hocanın Çeşmesi
Burdur Merkez Kışla Mahallesi içinde Osmanlı dönemine ait armudî kemerli kesme taştan yapılmış, sarnıcı bulunan bir çeşmedir.
Ayrıntılı Tanım: Burdur Merkez Kışla mahallesi içinde bulunan çeşme yapısı, armudî kemerli ve yöresel köfeki taştan yapılmış olması ve bu çeşmenin dışında üç çeşme yapısının daha olması nedeniyle döneminin sosyal yaşantısını günümüze aktarmaktadır. 470x370 cm. ölçülerinde arkasında tonozlu sarnıcı bulunan çeşmenin önünde üç adet yere gömülü olan yalağı bulunmaktadır.
İki Musluklu Çeşme
Genel Tanım: Burdur Merkez Kışla mahallesi içinde Osmanlı dönemine ait armudî kemerli kesme taştan yapılmış, sarnıcı bulunan bir çeşmedir.
Arksuyu Tevzi Sarnıcı
Genel Tanım: Burdur ili Merkez Kışla mahallesinde bulunur. Silindirik formludur.
Ak Sarnıç, Osmanlı dönemine ait olan yapı Bucak ilçesi Beşkonak köyünde bulunmaktadır.
Beşkonak Sarnıcı, Osmanlı dönemine ait olan yapı Bucak ilçesi Beşkonak köyünde bulunmaktadır.
Çifte Sarnıç, Selçuklu-Osmanlı dönemine ait olan yapı Bucak İlçesi Boğazköy köyünde bulunmaktadır.
Hacı Ömer Sarnıcı,Osmanlı dönemine ait olan yapı Bucak ilçesi Konak Mahallesinde bulunmaktadır.
Kuyucak Sarnıcı Osmanlı dönemine ait olan yapı Bucak ilçesi Beşkonak köyünde bulunmaktadır.
Bucak Sarnıcı, Selçuklu-Osmanlı dönemine ait olan yapı Bucak ilçesi Beşkonak köyünde bulunmaktadır.
Top Sarnıç,Selçuklu-Osmanlı dönemine ait olan yapı Bucak ilçesi Kocaaliler'de bulunmaktadır.
Yokuşbaşı Sarnıcı, Osmanlı dönemine ait olan yapı Bucak ilçesi Kocaaliler'de bulunmaktadır.