"Türkiye’de Bir İlk:Sipsi Oda Orkestrası ile Seslendirilecek"
"Türkiye’de Bir İlk:Sipsi Oda Orkestrası ile Seslendirilecek"
Türkiye’de Bir İlk:Sipsi Oda Orkestrası ile Seslendirilecek
Burdur Kültür ve Turizm Derneği tarafından sipsi sazı ile ilgili TC. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ,İl kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Oda Orkestrasının seslendireceği bir suit yazdırılmıştır. Türkiye’de ilk defa Teke yöresine ait Sipsi çalgısı bir süit(birkaç parçadan oluşan çok bölümlü eser) ile kendi özelliğini yitirmeden Oda Orkestrası eşliğinde seslendirilecektir.
Türkiye’de geleneksel Türk müziği öteden beri genellikle salt “teksesli müzik” olarak bilinir, nitelendirilir ve tanımlanır. Oysaki Geleneksel Türk Müziğinde kendine özgü belirli çokseslilik temelleri ve uygulamaları vardır. Üstelik bu temeller ve uygulamalar Türk Müzik Kültüründe çok köklüdür.
Geleneksel Türk Müziğinde çoksesliliğin temelleri tek çalgısal çokseslilik, dem tutma ve paralel gidişler başlıkları altında toplanabilir.
Avrupa’da özellikle Rönesans dönemi ile başlayan çoksesli çalışmalar bu gün Avrupa müziğinin evrensel düzeyde tanınmasına, beğenilmesine ve gelişmesine yol açmıştır.
Türk Müziğinde çok seslendirme çalışmaları, bu gün de devam etmekte ve yapılan bu çalışmalar Türk müziğinin ve Türk müziği çalgılarının yerelden evrensele anlayışıyla tanıtılmasının önünü açmaktadır.
Teke yöresi müzikleriyle ilgili fazla bir çalışma yoktur. Çalışmalar genellikle derleme yoluyla eserlerin kayıt altına alınıp orijinal hallerinin saklanması yoluyla yapılmıştır. Yöreye ait çalgılar belirlenmiş ve onlar da kayıt altına alınmıştır. Artık bu çalışmaların yanına Teke yöresi müziğinin ve çalgılarının geliştirilmesine yönelik çalışmaların eklenmesi gerekmektedir.
Dünyada özellikle gelişmiş uzak doğu ülkelerinin kendi kültürlerini tanıtma yollarından bir tanesi olan bu tür çalışmalar hem yerel kültürlerinin tanınmasını sağlamış, hem de yerel çalgıların gelişerek evrensel düzeyde tanınmasının önünü açmıştır.
Burdur Kültür ve Turizm Derneği (KÜL&TUR) tarafından Teke yöresine ait Sipsi çalgısı için yazılan bir süit(birkaç parçadan oluşan çok bölümlü eser) ile oda orkestrası ile birleşecek, kendi özelliğini yitirmeden çok seslilik ile kaynaşacaktır. Bu kaynaşma bir bütünleşmeye doğru ilk adımını atmış olacaktır. Sipsi sazı bu tür eserlerin çoğalmasıyla birlikte Teke yöresine ait bir dünya çalgısı olabilme imkânına sahip olacaktır. Sipsinin oda orkestrası eşliğinde seslendirilerek tanıtılması sağlanacaktır. Projenin paydaşları İl Kültür ve turizm Müdürlüğü ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olup, icrası Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Oda Orkestrası tarafından yapılacaktır.
Sagalassos Antik kentin’de Antoninler Çeşmesinin açılışı sırasında MAKÜ öğretim üyelerinde Cem ŞAKTANLI yönetiminde Oda Orkestrası ile TRT sanatçısı Ferhat ERDEM tarafında sipsi seslendirilirken, Roma kültürü ile bugünün yaşayan Teke Kültürü kucaklaşacak Teke Kültürü yaşamını daha canlı sürdürecektir. Müziği evrensel sesine kulak verilecektir.