Dünyada toplumların kendi kimlikleri ile ortak yaşama renk kattıkları, dünyanın ortak kültürüne katkı sağladıkları bilinmektedir.
Kuşkusuz herhangi bir ülkede meydana gelen bir ekonomik kriz, ekonomik ve sosya bir olay ne varsa anında diğer ülkeleri de etkilemektedir. Yine ekonomik ve sosyal refahı arttırıcı gelişmeler ve teknolojinin hayatı kolaylaştırıcı gelişmeleri hepimizi bir şekilde olumlu olarak etkilemektedir. Dünyayı hepimizin mirası olarak görüyoruz. Dünyaya, Türkiye’ye ve özelde Burdur’a yapabileceğimiz her bir katkı bizleri mutlu edecektir.
Derneğin Amacı:Burdur’un kültürünü ve turizmini geliştirmek ve tanıtmak için ulusal ve uluslar arası her türlü faaliyet yapmaktır.
Amacı, biraz daha açarsak Burdur’da yurt içinde ve yurtdışında özellikle Burdur’la ilgili kültür, turizm, eğitim, sanat ve çevre alanlarında projeler hazırlayarak istihdama katkı sağlamak ve tanıtım faaliyetlerini yapmaktır.
Faaliyet Alanlarımız özetle:
*Türkiyenin Avrupa birliği üyeliğine katkı sağlamak,
*Avrupa Birliği ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlarla eğitim, kültür, turizm, çevre vb. alanlarda projeler yaparak ya da yaptırarak, takibini yapar ve yürütür. İstihdamı arttırıcı faaliyetlerde bulunur. Projelerin istihdam yaratıcı, eğitim, çevre, kültür, sanat ve turizm değerlerini yaşatıcı, yayıcı, tanıtıcı, destekleyici olma niteliği ve yeterliliğinde olmasına önem verir. Kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürmek,
*Burdur’da ve Türkiye'de kamu sektörü ve özel sektör eliyle yapılacak turizm yatırımlarını gerçekleştirecek tüm girişimcileri, yatırımcıları, yöneticileri, çalışanları ve gönüllü kişileri bir araya getirerek, bu kişileri ülke yararına yatırım yapmaları yönünde özendirir.
*Örnek turistik mekanlar, yapılar ve regresyon alanları oluşturur. Ev pansiyonculuğu gibi alanlarda önderlik eder. Örneğin konaklar, sivil mimarlık örnekleri, (kişilere ait) projelendirilerek otantik lokanta gibi işletilmesini sağlar.
*Ülke kalkınmasına katkıda bulunmak üzere turizm alt yapısının oluşturulması, turizm alanında yatırımlar yapılmasını özendirir.
* Türkiye'nin Teke Yöresi kültürünü ve Burdur’un turizm potansiyelini, coğrafi ve ekolojik güzelliklerinin korunması, geliştirilmesi ve yaşatılması doğrultusunda kamu kesimince ve özel kesim tarafından yapılan ve yapılacak çalışmaları özendirir ve destekler. Tanıtmaya yönelik her türlü basılı, görsel ve sanal aracı kullanmak,
* Turizm bilincini geliştirici, yerel, ulusal ve uluslararası nitelikteki şenlik, festival, anma günleri, konser, sergi, gösteri, kongre, toplantı, sempozyum, seminer, kurs, panel, konferans, fuar gibi etkinlikler düzenler, tv programı, film, reklam yapar, yaptırır ve sektör genelinde de benzeri organizasyonları yapar ve yapılamasını özendirir.
*Ülke turizminin ve kültürünün geliştirilmesi, güçlendirilmesi, faaliyetlerin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için ve el sanatları, güzel sanatlar, halk bilimi alanına giren folklorik araştırma ve koruyucu, geliştirici çalışmaları ve araştırmaları yapar ya da yaptırır ve maliyetlerini karşılar.
Burdur’un tabii ve kültürel yapısını koruyarak, göllerin ve çevrenin kirliliğine karşı mücadeleeder. Ekolojik dengeyi koruyucu proje ve çalışmalar yapar.Eko-turizm, yayla ve göl turizmini geliştirici faaliyetler yapar. Uluslar arası proje ve etkinliklere katılır.
* El sanatlarının, mahalli eserlerin, mahalli sanat ve sanatçıların, enstrümanların korunması ve tanıtılmasına dönük organizasyonları yapar.
* Türkiye’nin komşu ülkeleri, diğer dünya ülkeleri ve özellikli Türk Cumhuriyetlerle dostlularımızın geliştirilmesi için birlikte her türlü kültürel ve sanatsal faaliyetler yapar.
*Kadınlara yönelik kadınların kişisel, sosyal ve ekonomik gelişimlerini sağlayıcı ve cinsiyet ayrımcılığını önleyici faaliyetler yürütür.Yaşlı ve engellilerinhayatlarını kolaylaştırıcı faaliyetler yapar.
*Ekonomik, sosyal ve kültürel problemler alanında araştırmalar yapar ve problemlere çözümler üretir.
*Turizm sektöründe yer alan, Seyahat Acentaları, Oteller, Turist Rehberleri, Turizmle ilgili basın yayın ve Medya kuruluşları, Rent a Car firmaları, Hava, Deniz, Kara ve Raylı yolcu taşımacılığı ile ilgili Dernekler, Mülki ve İdari amirlikler, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, Müze ve Ören yerleri, Turizm ve Hizmet Birlikleri, Departmanlar, Birimler, Meslekler, Temsilciler ve çalışanları arasında sürekli iletişim sağlarve bu iletişimi uluslararası hale getirir, Uluslararası sivil toplum örgütleri ve turizm girişimleri ile ikili işbirliğine ilişkin protokoller imzalar, Uluslararası faaliyette bulunur, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olabilir ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapar veya yardımlaşır.
*Turizm Ulaştırma, İnanç turizmi, termal Turizm, Sağlık turizmi, Eko turizm, Kültür, Doğa, Spor, Gençlik, Özel İlgi turizmi, Mağara turizmi, Yayla turizmi, Av turizmi, Botanik turizmi, İnanç Turizmi, Hac, Umre, Din turizmi, Golf turizmi, Kongre turizmi, Göl turizmi, İncoming, Outgoing, Kitle turizmi ve Medikal turizmi canlandıracak projeler geliştirmek, dünyaya tanıtılması için yatırımlar yapar. Pazarlama, tanıtım ve ürün çeşitliliğini arttırmak için çalışmalarda bulunur..
*Turizm ile ilgili Dernek amaçlarına uygun olarak Kara, Deniz, Hava ve Raylı Yolcu ve yük taşımacılığına uygun araçları, yürüyen, yüzen ve uçan alet araç ve gereçleri, Konaklama Gereçleri, Prefabrik yapılar, Uydu, fotoğraf ve film makineleri ile benzeri araç ve gereçleri, İletişim Cihazları, Bilgisayarlar, Sunucular, Yönlendirme, İşaret ve Tabela Ekipmanları satın alır veya kiralar; Her türlü çekim yapar ve yaptırır. Kamu’nun ihtiyaç duyulan bölgelerinde bu ihtiyaçların temini için yap işlet usulü ile iktisadi işletmeler oluşturabilir.
*Köylerimizin ve Turizme uygun beldelerin turizm alt yapısını hazırlayacak ortak çalışmalar yapar, doğal-tarihi ve kültürel zenginliklere sahip köy ve beldelerimizin turizmde markalaşmasına yardımcı olacak projeler geliştirmek, tanıtımlarına destek verir. Bu konuda Turizm Örgütleri, kurumları vb. turizmciler, üniversiteler, yerli ve yabancı yatırımcılar ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliğine girer.
*Turizm Sektörüne uzun yıllar başarılı hizmet vermiş olan kişi ve kurumları ödüllendirme, performans ve inovasyon vb. konularında yarışmalar düzenleme, ödüller verme, projeler düzenleme, düzenlettirme, girişimciliği teşvik etmek, çekirdek sermaye ve girişim sermayesi geliştirme konularında destek verir veya yapar.
Kısacası:Derneğimiz(KÜL&TUR),Kültür ve Turizmle ilgili projeler, fuar konferans gibi halkı biliçlendirici faaliyetler, turizm ürünleri, sanatsal etkinlikler, kent ve köylerde girişimci ruhunu geliştirici özendirici faaliyerleri, alt yapı çalışmaları, turizm sektörü ve kültürel faaliyet yapan kuruluşlararası iletişim ve işbirliğini geliştirici faaliyetler, halk kültürüne dönük koruyucu ve geliştirici araştırmalar yapar. Toplumun her kesimine dönük faaliyetler yapar veya yapılmasında öncülük eder.
Toplumun her kesiminin desteklerini bekler, saygılarımızı sunarız.
Burdur Kültür ve Turizm Derneği (KÜL&TUR)
Kurucu Yönetim Kurulu
Mehmet TANIR cevaplıyor:
Herhangi bir faaliyet alnınız veya projeniz var mı?
İlgi çekici ve sanatsal ve kültürel bir değeri olan bir alanda Derneğimiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitemizle birlikte hazırladığımız ve Kültür ve Turizm bakanlığına sunduğumuz ‘’Teke Müziğinin Baştacı “Sipsi” Tanıtma Ve Geliştirme Projesi’’ ilk çalışmalarımızdan biri olacaktır. Bu projeyle, Türkiye’de ilk kez Sipsi Sazı evrensel sazların oluşturduğu grup içinde solist çalgı olarak sergilenerek, sipsi sazının özellikleri ile yörenin geleneksel ezgilerinin evrensel normlara taşınması dinlenmesi sağlanacaktır.
Bu proje ile Teke yöresine ait Sipsi çalgısı için yazılacak bir süit(birkaç parçadan oluşan çok bölümlü eser) ile oda orkestrası ile birleşecek, kendi özelliğini yitirmeden çok seslilik ile kaynaşacaktır. Bu kaynaşma bir bütünleşmeye doğru ilk adımını atmış olacaktır. Sipsi sazı bu tür eserlerin çoğalmasıyla birlikte Teke yöresine ait bir dünya çalgısı olabilme imkânına sahip olacaktır. Sipsinin oda orkestrası eşliğinde seslendirilerek tanıtılması sağlanacaktır.
Bunun yanında konaklarımızı lokanta olarak yaşayan yerler haline getirmek istiyoruz. Sizler için misafirlerinizi götürebileceğiniz kültürümüzü yansıtan ama profesyonel olarak işletilen yerlerimiz ne yazık ki yok denecek kadar az. Biz bu alanı öncelikli çalışma alanlarımız arasına alacağız.
Tur Operatörleri Seyahat Acentaları, profesyonel turist rehberleri Burdur’a turistleri getirmek anlamında ilk görüşme yapacağımız kuruluşlar olacaktır.
Sivil Toplum kuruluşları olarak Burdur Ankara, Antalya, İstanbul ve İzmir illerdeki Burdurluların kurduğu Derneklerle işbirliğine gideceğiz. Özellikle ilimizin tanıtımı açısından oralardaki hemşehrilerimizi gönüllü tanıtım elçisi haline getirmek açısından bunu önemsiyoruz. Ayrıca birlikten kuvvet doğar yeni fikir ve faaliyet alanları oluşturma fırsatı doğacaktır.
Bunun yanında kültür ve turizm alanında faaliyet gösteren sivil kuruluşlarla işbirliğine gidecek birikimlerimiz paylaşacağız. Örneğin Turizm Gönüllüleri Derneği ‘’Turgön’’ Türkiye’de 6 İlde kurulma aşamasında olup bu derneklerle işbirliğine gidilecektir.
Dernek Kurucuları kimlerden oluşmaktadır?
Kurucu Yönetim Kurulu
Başkan :Hüseyin ÖZEREN İşletmeci-İşadamı
Başkan Yardımcısı :Mehmet ORAL Afet ve Acil durum Müdürü
Genel Sekreter :Ömer ÇETİN Avukat
Sayman :Yusuf ALTINDAL Öğretim Üyesi
Üye :İbrahim ŞİMŞEK İl Özel İdaresi Genel Sekreteri
Üye :Mehmet TANIR İl Kültür ve Turizm Müdürü
Üye :Bayram SUNA Restaurant işletmecisi
Üye :Sadık ÇELİKEL İşletme yöneticisi
Üye :Ethem BABACAN İşletmeci-İş adamı
Kurucu üyeleri mümkün olduğu kadar kültür ve turizmle ilgili sektör temsilcileri ve kamu kurum ve kuruluşlarda görev yapan kişilerden oluşturmaya çalıştık.
Üyeleriniz kimlerden oluşacak?
Üyelerimizden aradığımız bizimle Burdur’a hizmet etme sevdasında hayal ortaklığı yapabilecek bedenen fikren, madden, katkı sağlayabilecek özverili kişilerden oluşturmak istiyoruz. Üyelerimizin Burdur’un tüm ilçelerini kapsayacak şekilde olmasını planlıyoruz.
Beklentileriniz nelerdir?
Kuşkusuz derneğimizle ülkenin dünya ile entegrasyonu ve işbirliği süreçlerine, ülkenin demokratikleşmesi ve sivilleşme sürecine katkı sağlayacağımızı ilimizin her platformda temsilini tanınmasını sağlamak açısından önemli katkı sağlayacağımızı ümit ediyoruz. Yapılacak her işi devletten beklemek yerine sivil inisiyatif olarak harekete geçmek sorunlarımıza halk olarak çözümler üretmek açısından önemli rol oynayacağımızı düşünüyoruz. Bu alanda yapılan çalışmalarda Burdurlu hemşehrilerimizin, Turizm işletmelerinin, sektör temsilcilerinin ve turizm gönüllülerinin bizlere destek olacağına inanıyoruz.