BURDUR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Çeltikçi

Coğrafi Konumu: Çeltikçi Burdur il merkezinin güney doğusunda olup, il merkezine uzaklığı 31 km’dir. İlçemizin güney doğusunda Bucak ilçesi, Kuzeyinde ise Ağlasun ilçesi bulunmaktadır. Bazı önemli il merkezlerine uzaklığı ise şöyledir. Antalya 90 km, Isparta 60 km, Ankara 450 km,  Afyon 200 km,  Denizli 200 km,  İstanbul 700 km’dir.

Kısa Tarihçesi: Çeltikçi ilçesinin kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu hakkında kesin ve açık bir kayıt bulunmamasına rağmen 1725 yılında Koklan beyleri sülalesinden olduğu söylenen bir kişinin Pınarlı Boğaz adı verilen derenin ağzına gelerek yerleşmesiyle Konak mahallesinin oluştuğu rivayet edilmektedir.

Cami Mahallesi, Arvallı (Bağsaray) yakınlarında ikamet eden ailenin su kaynaklarının ve arazinin az oluşu nedeniyle göçerek bu bölgeye yerleşmesiyle oluşmuştur.

Daha sonraki yıllarda Burdur tarafından ilçeye girişinin sağ ve sol yakalarında Pirinç ekilmesiyle ilçeye Çeltikçi ismi verilmiştir.

Halkın rivayetine göre Çeltikçi Ovası Sultan Abdulhamit’ in çiftliği olup 1914 yılında 1. Dünya savaşı ilanında Osmanlı İmparatorluğu savaşa girmezden evvel Harbiye Nazırı Enver Paşa Antalya’ya yaptığı bir gezide Çeltikçi’de durarak halkla konuşup anlaşarak bedeli 12 yılda ödenmek üzere araziyi halka vermiştir. Arazinin halk tarafından alınmasından sonra bu günkü iki mahalle oluşturulmuş, daha sonra bu mahallelerin birleşmesiyle Haziran 1968 de Çeltikçi belediyelik olmuş, ilçe oluncaya kadar da Nahiye Müdürlüğü ile idare edilmiştir. Çeltikçi 1990 yılında, 3644 sayılı kanunla ilçe yapılmış olup, 26 Temmuz 1991 yılında ilk Kaymakamın göreve başlamasıyla da fiilen ilçe olmuştur.

Ekonomisi: İlçede ekonomik hayatın tarihi gelişimi tarım ve hayvancılığa dayanır.

Çiftçilik ve hayvancılık haricinde önemli yer tutabilecek ticaret ve sanayi yatırımları yoktur.

İlçede merkez ve bağlı köylerinden birçok vatandaş Isparta-Burdur-Bucak ve Ağlasun halk pazarlarına sebze yetiştirip götürmekte ve pazarcılık yapmaktadır.

İlçe önemli sayılabilecek miktarda (45.238 Da.) araziye sahiptir. İlçe merkezinde sulanabilen arazi Kayalı mevkiinde olup, suyun büyük bir bölümü sondajla elde edilmektedir. Sulanabilen arazilerde özellikle Bağsaray köyünde sebzecilik yaygın bir şekilde yapılabilmektedir. Buğday üretiminden memnun olmayan çiftçiler son yıllarda bağcılığa ve sebzeciliğe yönelmişlerdir.

İlçede hububat olarak, buğday, arpa, yulaf, mısır; Sanayi bitkisi olarak, tütün, haşhaş, yağ gülü; Baklagillerden, nohut, kuru fasulye; sebze ve meyve olarak domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, taze fasulye, taze barbunya, kavun, lahana, marul, soğan, sarımsak, karpuz, armut, elma, muşmula, erik, iğde, kayısı, kiraz, şeftali, vişne, nar, badem, ceviz, zeytin ve üzüm yetiştirilmektedir.

İlçede yem bitkileri olarak; Yonca, korunga, fiğ, macar fiği ve mısır yetiştirilmektedir. Tarıma alternatif olarak ithal süt ineği sayısında önemli artış olmuş, ilçe merkezi ve köylerinde günlük 30 ton süt üretilmektedir. Süt inekçiliğinin ilçe ekonomisine katkısı büyüktür.

Ulaşım Bilgileri: Eskişehir, Afyon üzerinden gelen D-650 karayolu ilçe içerisinden geçerek Antalya ya ulaşır. Bu yolda yük ve yolcu taşımacılığı oldukça yoğundur. Antalya Limanı güneyde en yakın deniz limanıdır. En yakın hava limanı ise yine Antalya Hava Limanı’ dır.

İlçeye Ait Değerler: Burdur yöresinin karakteristik kültürel özelliklerini taşımaktadır. Günlük yaşam, adetler, gelenek ve görenekler ile folklorik özellikler yörenin değerleriyle paralellik göstermektedir. Çok bilinen Hatcem türküsünün hikayesi ilçeye bağlı Bağsaray köyünde geçtiği söylenmektedir.

İletişim Bilgileri:

Kaymakamlık Telefon No: 0 248 711 20 01 - 711 21 11

Kaymakamlık Web Adresi: www.celtikci.gov.tr.

Belediye Telefon No: 0 248 711 2006

Belediye Web Adresi: burdur-celtikci.bel.tr.

 

  • Çeltikçi-1
  • Çeltikçi-2