BURDUR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Dengere Cami

 

  
Çavdır'a bağlı Bölme Pınar adı ile bilinen Dengere köyündedir. Selçuklu ve beylikler dönemi ahşap direkli, toprak damlı camilerin Osmanlı Dönemi'nde yapılmış örneklerindendir. Kitabesi olmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı belli değildir. Dengere Cami'nin duvarındaki taşlardan birine 1661 tarihi kazınmıştır.

Cami minaresi ve şadırvanı ile birlikte bir bütün teşkil etmektedir.Kare planlıdır.Caminin ortasındaki dört direk çatısını tutmakta ve camiyi üç sahana ayırmaktadır.Tavan düz kirişlerle süslüdür.Ahşap sütunlar sekiz yüzlüdür.Ayaklar klasik devir mermer sütunlardandır.Camide hem asma kat hem tavan konsolları, yastıklar, korkuluk parmaklıkları, boyalı süslü pervazlar yani genel olarak tavan ahşap işçiliği ile seyre doyulmayacak bir güzelliktedir.Minber ahşaptan künde kari ve boyalı olarak yapılmıştır. Minberde pervaz ve ahşap yüzlerde geometrik boyama süsler vardır. minber alemine geçiş de çok süslü, alem koniktir.Mihrap alçıdan boyalı sütuncuk ve yüzlerle süslü, duvara geçiş üçgen bindirmelerledir.İki kanatlı ahşap kapı oyma-geçme (künde kari) tekniğindedir. 

  Caminin esas ölçüsü olan düz toprak dal sonradan kısmen kaldırılıp üzerine çatı yapılarak kiremit ile örtülmüştür.1968 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş, tamamen yıkılan batı duvarı yeniden yapılmıştır.